Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019

Αφιέρωμα: Μ.Α.Σ. ''ΦΙΛΙΠΠΟΣ'' ΝΙΚΗΣ

Nikos vrs | 3:11:00 μ.μ. | |
 

  Ο Μορφωτικός και αθλητικός σύλλογος " ο Φίλιππός ''  ιδρύθηκε το 1959. Η συμβολή του στην ανάπτυξη του αθλητισμού και την πνευματική καλλιέργεια των νέων της εποχής ήταν καθοριστικής σημασίας. Κατά την πλήρη άνθιση του συλλόγου την περίοδο της δεκαετίες του 70-80 λειτουργούσαν τα εξής τμήματα:

-Ποδοσφαιρικό τμήμα. Το καμάρι του χωριού θα λέγαμε τώρα καθώς και μια ομάδα φόβητρο για όλους τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της εποχής. Αμέτρητες ιστορίες σε κάθε συζήτηση για την ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού πριν 30 με 40 χρόνια. Ένταση, πάθος, και απόλυτη αφοσίωση όχι μόνο από τους ποδοσφαιριστές αλλά και από όλο το χωριό που σε κάθε παιχνίδι ήταν εκεί να γεμίσει το τοπικό γήπεδο της Νίκης. Ενώ θεατές ερχόντουσαν και από άλλα σημεία της Φλώρινας εξ αιτίας της φήμης, αυτής της ομάδας. Στην δεκαετία του 90' αναπτύχθηκε και ποδοσφαιρικό τμήμα νέων με μεγάλες διακρίσεις. Το τμήμα νέων ανασυντάχθηκε και το 2003 σε ένα ακόμα δείγμα της προσήλωσης των νέων στο χώρο του αθλητισμού στο χωριό. Από το 2007 και μετά και ενώ αρχίζει ο πληθυσμός του χωριού να μειώνεται με μεγάλους ρυθμούς, ο σύλλογος παυει την λειτουργεία του λόγω κακής διαχείρισης. Εκ τοτε μένει ζωντανός μόνο μέσα από αμέτρητες συζητήσεις όσων έζησαν στιγμές από αυτόν.  Τελευταία προσπάθεια για την ανασύνταξη του συλλόγου έγινε το 2015, μια προσπάθεια χωρίς καμία οργάνωση, θέληση και συμμετοχή που έμοιαζε καταδικασμένη εξ αρχής. 



- Πέρα από το ποδοσφαιρικό τμήμα στην Νίκη αναπτύχθηκε ομάδα πετοσφαίρισης από τους νέους κυρίως μαθητες του χωριου. 

- Ομάδα κλασσικού αθλητισμού.

- Παιδικό χορευτικό τμήμα ηλικιών από 8  - 15

Λαογραφικό τμήμα:   Με πλούσια και αξιόλογη λαογραφική συλλογή που περιλάμβανε σειρά ξύλινων εργαλείων, εργαλείων υφάνσεως,  είδη οικιακής χρήσεως, διάφορα πήλινα σκέυη και πολλές τοπικές στολές. Με οικονομική ενίσχυση του Ε.Ο.Τ. και της Νομαρχίας Φλώρινας διαμορφώθηκε αίθουσα εντός του προάυλιου του σχολείου, στην οποία στεγαζόταν μόνιμα έκθεση λαογραφικού υλικού.   

- Βιβλιοθήκη

-Μηνιαία εφημερίδα: Με τίτλο Ακριτικοί παλμοί με σκοπό την ενημέρωση των ξενιτεμένων Νικιωτών. Επίσης στελνόταν και σε συνδρομητές του εσωτερικού. Κατά τις πρώτες στιγμές της εκδιδόταν σε 500 φύλλα. 
Share this article
 
Copyright © 2015 Νικη - Φλωρινας • All Rights Reserved.
Niki Florinas Design by Nikos Vrs • Powered by Blogger