Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Κολυμβητήριο Φλώρινας. Το ιστορικό μιας αποτυχίας...

Nikos vrs | 9:29:00 μ.μ. |
    Με την υπ’ αριθμ. 74160/3585/10-06-1996 απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ εγκρίθηκε το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής και άνοιξε ο δρόμος για τη δημιουργία κολυμβητηρίου στην Φλώρινα.  
  Η δημοπρασία έγινε από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκηση Φλώρινας  στις 26-8-1998 και ανάδοχος αναδείχτηκε η κοινοπραξία « ΘΕΜΕΛΙΟ  Τ.Ε.Β.Ε./ΤΕ.ΝΑ. Α.Τ.Ε.Β.Ε.» με έκπτωση 47,5%. 
   Η σύμβαση υπογράφτηκε στις 24-9-1998 και το συμβατικό ποσό ήταν 224.680.791 δραχμές ( με τον Φ.Π.Α). Η συμβατική προθεσμία έληγε στις 30-9-1999. Η χρηματοδότηση προέρχονταν από το Ο.ΠΑ.Φ.Κ. (Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης Φλώρινας – Καστοριά) και δινόταν με πολύ χαμηλούς ρυθμούς με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές και μακροχρόνιες διακοπές
     Με την μελέτη προβλέπονταν η κατασκευή πισίνας Ολυμπιακών διαστάσεων 21χ25 μέτρα, η κατασκευή κτιρίων αποδυτηρίων, γραφείων διοίκησης, φαρμακείου, κυλικείου, λεβητοστασίου, λοιπών βοηθητικών χώρων, ο απαραίτητος μηχανολογικός και ηλεκτρολογικός εξοπλισμός και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
   Επειδή η λειτουργία ανοιχτού κολυμβητηρίου στη Φλώρινα θα ήταν προβληματική προτάθηκε από διάφορους φορείς του Νομού η κατασκευή νέου έργου για την μετατροπή του ανοιχτού κολυμβητηρίου σε κλειστό. Με πρωτοβουλία του τότε Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Γιώργου Λιάνη, υπεγράφη την 22-1-2004 σύμβαση ύψους 1.418.000 ευρώ μεταξύ της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και της κατασκευαστικής εταιρείας ΜΕΚΑΣΩΛ Α.Τ.Ε.Β.Ε. με αντικείμενο την κατασκευή μεταλλικού περιβλήματος του κολυμβητηρίου με όλα τα απαραίτητα στοιχεία  (υποστυλώματα, δοκάρια, πάνελ, επικάλυψης, μόνωση από υαλοβάμβακα, θέρμανση κλπ).
  Με δύο λόγια από το 1998 που υπεγράφη η σύμβαση μετά από 6 χρόνια κατάλαβαν ότι στην Φλώρινα δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει ανοιχτό κολυμβητήριο.

   Το έργο περαιώθηκε στις 25-5-2006 και το Πρωτόκολλο προσωρινής και οριστικής παραλαβής υπογράφηκε στις 14-2-2008 (2 χρόνια μετά) από την ορισθείσα για το σκοπό αυτό επιτροπή παραλαβής.
   Στις 20-2-2008 συντάχθηκε Πρωτόκολλο Διοικητικής Παραλαβής για χρήση, με το οποίο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φλώρινας παρέδιδε για χρήση στην Ομοσπονδία Ξιφασκίας Φλώρινας το κολυμβητήριο.
   Στις 8-4-2008 με αντίστροφο Πρωτόκολλο έγινε η επιστροφή του κολυμβητηρίου στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φλώρινας.
   Στις 12-05-2009 εκδόθηκε η οικοδομική άδεια (3 χρόνια μετά την ολοκλήρωση του έργου)  για « Κολυμβητήριο Νομού Φλώρινας» από την Διεύθυνση Χωροταξίας και Πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φλώρινας.
    Στις 25-6-2009 το κολυμβητήριο παραδόθηκε στο Δήμο Φλώρινας με την υπογραφή Πρωτοκόλλου Διοικητικής Παραλαβής για χρήση.
    2010: Ο κ. Τσώκας Πέτρος, παρουσίασε οικονομοτεχνική μελέτη για το κόστος λειτουργίας του κολυμβητηρίου, στην οποία φαίνεται ότι για να λειτουργήσει σήμερα το κολυμβητήριο Φλώρινας, όπως είναι, απαιτούνται περίπου 640.000 ευρώ ετησίως. Ο κ. Γενικός δήλωσε ότι διαθέτει 300.000 ευρώ ετησίως για τη λειτουργία του κολυμβητηρίου της Φλώρινας, ώστε να επιβαρυνθεί με λιγότερα έξοδα ο Δήμος Φλώρινας, πρόταση στην οποία ο Δήμαρχος Φλώρινας δεν απάντησε. Να σημειωθεί ότι οι συνδρομές των χρηστών υπολογίζονται στις 100.000 ευρώ ετησίως, μειώνοντας έτσι το κόστος λειτουργίας στις 240.000 ευρώ. Στην συνέχεια έγινε η εξής πρόταση από τον κ. Τσώκο: <<Μείωση του μήκους του κολυμβητηρίου από τα 50 στα 33 μέτρα, για να μπορέσει και ο ΟΞΙΦ να χρησιμοποιήσει τον υπόλοιπο χώρο>>… Δηλαδή να μην υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα να διεκδικήσει η πόλη κάποιον αγώνα κολύμβησης, εκτός και αν υπάρχουν αγώνες σε 33αρα πισίνα..
    Δελτίο Τύπου Νομαρχίας Φλώρινας  Ιούνιος 2010 << Νομάρχης κ. Βοσκόπουλος>>:. «Ο κ. δήμαρχος <<κ. Παπαναστασίου>> δήλωσε ότι το κόστος λειτουργίας του κολυμβητηρίου ανέρχεται στο 1.000.000 ευρώ ετησίως, κάτι το οποίο θεώρησε υπερβολικό ο κ. Γενικός Γραμματέας και είπε ότι το κόστος λειτουργίας του κολυμβητηρίου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αλλά και με τα στοιχεία που έχει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού από τη διαχείριση κολυμβητήριων στην επικράτεια, ανέρχεται στο ποσό των 600.000 ευρώ ετησίως».
    Τον Φεβρουάριο του 2011 και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Βουλευτής, κος Λιάνης, στη ΕΡΑ Φλώρινας, σε συνάντηση που είχαν τοπικοί φορείς με τον Υπουργό Οικονομικών, κο Παπακωνσταντίνου είχε θετικά αποτελέσματα καθώς ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα λειτουργήσει το νέο κολυμβητήριο καθώς έχουν ήδη δεσμευθεί χρήματα για το σκοπό αυτό.
       1-6-2013: Όπως δήλωσε στη Voria.gr ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Βοσκόπουλος, πρόκειται για μια υπόθεση με μεγάλη γραφειοκρατία, καθώς το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται το κολυμβητήριο ανήκει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τη γενική γραμματεία αθλητισμού, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει στις παρεμβάσεις που θέλει, ούτως ώστε να λειτουργήσει. Επιπλέον, ένα άλλο μεγάλο θέμα στο οποίο κολλάει η υπόθεση είναι το οικονομικό, καθώς οι ετήσιες λειτουργικές δαπάνες του κολυμβητηρίου, σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις, φτάνουν το 1 εκατ. ευρώ.  Δηλαδή, οι παλαιότερες εκτιμήσεις του ποσού 1εκ. που αναφέρονται παραπάνω, είναι αυτές που ο ίδιος είχε πει ότι δεν ισχύουν το 2010..
    Το τελευταίο επεισόδιο του σίριαλ γράφεται στις 9-8-2013 σε συνέντευξη Δημάρχου Φλώρινας για "Πολιτιστικά Δρώμενα 2013" και σε αναφορά της κατάστασης πρώτη φορά με αλήθειες…
    
Το παραπάνω άρθρο αποτελεί όλο το ιστορικού του κολυμβητηρίου της Φλώρινας και σκοπό έχει να δείξει την σύγχυση που υπάρχει σε αυτό το θέμα χωρίς να ρίχνουμε φυσικά ευθύνες σε πρόσωπα αλλά παρουσιάζοντας τα γεγονότα….

Η Δημοτική πισίνα κάποτε...

    Υ.Γ. Για όσους ρωτάτε τι θα το κάνετε εσείς το κολυμβητήριο απαντάμε:   
     - Γιατί τα παιδιά της Φλώρινας δεν γνωρίζουν κολύμβηση ένα άθλημα που γυμνάζει όλο το ανθρώπινο σώμα….
     - Για τον ίδιο λόγο που υπάρχει κολυμβητήριο στην Πτολεμαΐδα …..  
     - Μία δημόσια πισίνα είχαμε κι αυτή αποτελεί ρομαντική ανάμνηση παλαιοτέρων Φλωρινιωτών….                 


   Τα σχόλια δικά σας,


               Vounisios
               Voria.gr
               Δήμος Φλώρινας
             
Share this article
 
Copyright © 2015 Νικη - Φλωρινας • All Rights Reserved.
Niki Florinas Design by Nikos Vrs • Powered by Blogger